Ürtiker nedir?

Ürtiker veya halk arasındaki adıyla kurdeşen, derinin damarsal bir reaksiyonudur. Genelde aniden geliştiği ve bazen de tedaviye yanıt vermeyip uzun sürdüğü için hastalarda endişeye yol açar. Bu sebepten ötürü ürtiker hastaları kendilerini çaresiz hissederler ve ne yazık ki bu durum tedaviyi son derece olumsuz etkiler.
Her zaman hastalarıma söylediğim gibi ilk yapılması gereken sakin kalmaktır ve tedavinin etkisini görmek için sabırlı olmaktır.

Ürtikerin sebepleri nelerdir?

Ürtikere sebep olabilecek etkenler saymakla bitmeyecek kadar çoktur ve çoğu zaman hastalık etkenini tespit etmek mümkün değildir. Klinikte en fazla görülen etkenler; ilaçlar, gıdalar ve gıda katkı maddeleri, enfeksiyonlar, soğuk ve sıcak gibi fiziksel faktörlerdir.Teşhisten sonra ise ilk yapılması gereken o etkenden uzaklaşmaktır.

Ürtikerin tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle eğer şüphelenilen bir etken varsa etkenin tespitinden sonra hastanın o etkenden uzaklaşması gerekir. Telaş ve endişe durumu daha da zor hale getirir. Dolayısıyla hekime güvenip sakin olmak yolun yarısı sayılır. Bu güven durumu sağlandıktan sonra ürtikerin tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlar olan antihistaminiklerden yararlanılır. Bazen kısa dönem kortikosteroidlerden de faydalanılabilir. Hastanın tedaviye şikayetler tamamen geçinceye kadar devam etmesi gerekir, çünkü erken kesilen tedavi tekrara sebep olabilir. Ürtiker nadiren uzun sürebilir ve kronikleşebilir. Bu durumlarda geniş kapsamlı testler ve gerekirse alerji testleri yapılır.

0 Yorumlar

Yorum Yapabilirsiniz...

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir