EGZAMA NEDİR?

Egzama olarak adlandırılan deri hastalıkları özünde çok çeşitli ve birbirinden ayrı durumları kapsayan hastalıklardır. Her yaşta görülebilen egzamaların ortaya çıkmasında kalıtsal ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. Hemen hemen tüm egzamalarda görülen ortak bulgular kaşıntı ve kızarıklıktır. Diğer bulgular ise kuruluk, kepeklenme, sızıntı ve şişkinlik benzeri bulgulardır.

Egzamalar nasıl tedavi edilir?

Egzamaların tedavisi de çeşitlerine göre değişkenlik gösterir. Egzamalarda derinin su tutma özelliği genelde bozulmuştur ve tedavi edilmedikleri taktirde hızla daha kötüye gitme olasılıkları yüksektir. Aşırı yıkamak, kaşımak, kimyasal maddelerle temas ettirmek ve fiziksel etkenler egzamaları artmasını sağlayan faktörlerdir.

Her hastalıkta olduğu gibi egzamalarda da hekime zamanında başvurmak çok önemlidir. Tedavide genelde ilk planda hastayı rahatlatmak ve bulguları yatıştırmak amaçlanır. Uygun topikal ve ağızdan alınan ilaçlarla hasta kısa sürede rahatlar. İkinci ve daha önemli aşamada ise hastalığın tekrarını önlemek amacıyla hastalık etkeninin ortadan kaldırılması hedeflenir. Bu aşamada laboratuvar testleri ve bazen özel alerji testleri uygulanabilir.

0 Yorumlar

Yorum Yapabilirsiniz...

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir