Rozasea Nedir

Gül hastalığı nedir? Belirti ve tedavileri nelerdir?

Halk arasında gül hastalığı olarak da bilinen rozasea, sıklıkla kadınlarda ve orta yaş grubunda görülmektedir. Genellikle yüzün orta kısmında kızarıklık, kılcal damar genişlemesi, sivilce benzeri kızarıklıklar şeklinde kendini gösterirken nadiren iltihaplı da olabilir. Rozasea sıklıkla kronik bir tablo çizmektedir.
Rozasea hastalığının tam olarak etkeni bilinmemekle birlikte ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Özellikle aile içerisinde rozasea rahatsızlığı olan bireylerin aynı hastalığı geçirme oranı oldukça yüksektir. Rozasea; acı, baharatlı, ekşi gıdaların ve alkolün sık tüketimine bağlı olarak artmaktadır.

Rozasea (Gül Hastalığı) belirtileri nedir?

Bir deri rahatsızlığı olan rozasea; yanak, burun çevresini etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişiden kişiye göre değişen belirtileri olan rozasea, hastalığın ilerlemesine göre farklı şikayetlere yol açmaktadır. Kişilerde öncelikle dış etkenlere karşı ani kızarıklık durumları oluşurken sonrasında pullanmalar ve iltihap oluşmaktadır. Belirtilerine göre çeşitlerine ayrılan rozasea, muayene ile rahat bir şekilde anlaşılmaktadır.

Rozasea tedavisi

Çevresel faktörlerden hızlı ve olumsuz bir şekilde etkilenen rozasea hastalarının öncelikle yüz bölgelerini sıcak, soğuk, rüzgar, güneş ışınları gibi dış etkenlere karşı koruyarak; aldıkları gıdalara dikkat ederek hastalığın tetiklenmesini veya ilerlemesini engellemeleri gerekmektedir.
Rozasea; kronik ve tekrar eden bir hastalık olduğundan iyi bir hekim denetiminde sabırlı ve istikrarlı bir tedavi uygulanması gerekir. Hastalık dış etkenlerden olumsuz etkilendiği için cildi korumak ve uygunsuz müdahalelerden de mutlaka kaçınmak gerekir.