KAŞINTI NEDİR?

Kaşıntı Tedavisi

Kaşıntı hasta ve hekim için zor bir durum olabilir. Kolayca tedavi edilebilen bazı durumlar bir kenara kaşıntıların çok yönlü sebepleri olmasından dolayı zor bir süreçte yaratabilirler. Sebeplerine gelince deri hastalıkları, iç hastalıklar, nörolojik hastalıklar ve son olarak psikolojik hastalıklar kaşıntıya yol açabilirler. Hekim bu bilinçle bir taraftan hastayı rahatlatmaya çalışırken bir taraftanda bu sayısız sebepten hangisi kaşıntıya etken olmuştur diye çözmeye çalışır.

Dermatolojik olarak kaşınmaya yol açan birçok rahatsızlık mevcuttur. Bunlardan bazılarına kısaca değinmek gerekirse;
  • Egzama

    Vücutta kaşıntı, kızarıklık ve kepeklenme şeklinde görülmekte olan egzama bir diğer adıyla dermatitler kişilerde var olabilen kronik bir deri rahatsızlığıdır.

  • Ürtiker (Kurdeşen)

    Cilt yüzeyinde kızarıklık şeklinde beliren ve kaşıntıya sebep olan ürtiker( kurdeşen) akut ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • Ciltte kuruluk

    Birçok sebebe bağlı olarak gelişebilen cilt kuruluğu kaşıntının en önemli sebeplerindendir. Bu yüzdendir ki her zaman cildimizin nemlendirilmesine özen göstermeliyiz

Tedavisi

Dermatolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkan kaşıntının sebebine göre tedavi bazen basit olmakla birlikte bazen de oldukça zor şartlarda olarak hayati önem arz etmektedir. Örneğin bazı kanserlerin başlangıç belirtisi de kaşıntı olabilir. Basit nedenlerle ortaya çıkmış kaşıntılarda cildi nemlendirmek, kullanılan bir ilaç varsa onu uygun olan bir ilaçla değiştirmek, antihistaminikler ve topikal steroidler işe yaramaktadır. Fakat daha ciddi kaşıntılar farklı tedaviler gerektirmektedir. Bu sebeple vücudunuzda bir anda artan bir kaşıntı belirdiğinde uzman bir hekime muayene olmak oldukça önem arz etmektedir. Kaşıntılı bölgeyi aşırı yıkamak ve bilinmedik tedavilerden de kaçınmak gerektiği de unutulmamalıdır.