Egzama Nedir?

Egzama nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Dermatit olarakta bilinen bu deri hastalıkları çeşit anlamında çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Yenidoğanlar da dahil her yaşta görülebilirler. Kalıtsal faktörlerin rolü büyük olsada çevresel etkenlerde başlangıç ve hastalığın sürecinde büyük önem taşırlar. Egzamaların ortak paydaları; kaşıntı, kızarıklık ve kepeklenme olarak tanımlanabilir. Ancak kimi zaman kuru veya sızıntılı olabilirler.

Deneyimlerime göre kişi ne kadar erken doktora başvurup tedaviye başlarsa tedavi bir o kadar yüz güldürücü olur. Tedavide sadece ilaçlar değil doktorun günlük hayata dair tavsiyeleri de çok önemlidir.

Egzamalarda mesleki ve günlük hayatta karşılaşılan etkenlerin rolü bazen tahmin edildiğinden büyüktür. Kimyasal maddeler, temizlik maddeleri bunlara örnek olarak verilebilir.

Tedavi olarak çoğu zaman öneriler ve ilaçlar işe yarayabilir ancak nadirende olsa geniş kapsamlı testler, özellikle alerji testleri ve alerji doktorunun da desteğini almak gerekebilir.

En sık görülen egzamalara örnekler;

  • Seboreik Egzama

    Dermatit türleri içerisinde en yaygın görülen seboreik egzama, sıklıkla orta ve ileri ki yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Genellikle saçlı bölgede, kulak, çene, göz kapağı, yüz, meme altı gibi bölgelerde görülmektedir. Seboreik egzama, hastalarda psikolojik olarakta oldukça olumsuz etkisi olan bir egzama türüdür. Bu sebeple tedavi süreci boyunca olumlu düşünmeli, seboreik egzama erken teşhisi için mutlaka bir dermatolog ziyaret edilmelidir.

  • Atopik Egzama

    Atopik dermatit, sebebi henüz belirlenmeyen sıklıkla genç yaşlarda başlayan, sürekli kaşıntı ile kendini alevlendiren bir egzama türüdür. Sıklıkla kolun iç kısmı, el bilekleri gibi bölgelerde görülen atopik egzama teşhisi ve tedavisi için bir dermatolog ile görüşülmelidir.

  • Asteatotik Egzama

    Kişinin deri tabakasının yağ miktarının azalması, alerjik bir bünyeye sahip olması ve cildin fazla tahriş olması sonucu ortaya çıkan asteatotik egzama, sıklıkla yaşlılarda görülmektedir.

  • Kontakt Egzama

    Kontakt Egzama, kişinin cildinin dış etkenlere karşı reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıkmış bir egzama türüdür. Sıklıkla kimyasal maddeler, temizlik malzemeleri, saç boyası, ayak spreyleri ve çeşitli boyalar vb. ile temas edildiğinde ortaya çıkar.

  • Numuler Egzama

    Numuler Egzama, hastada kaşıntısı oldukça fazla olan genellikle bir enfeksiyon ile ortaya çıktığı düşünülen bir egzama türüdür. Genç erişkin veya yaşlılarda görülen numuler egzama, erken teşhis edildiği takdirde oldukça hızlı bir şekilde çözüme ulaşmaktadır.

  • Staz Egzama

    Genetik yatkınlığı olanlarda özellikle uzun süre ayakta kalma sonucunda bacaklarda meydana gelen kan dolaşımın yetersizliğine bağlı bir egzamadır. Ayakta çalışanlarda daha sık görülür ve genelde bacaktaki varisler ile birlikte ortaya çıkar.

Egzama Tedavisi

Egzama veya dermatit, kronik ve sebebi tam olarak bilinmeyen bir deri rahatsızlığıdır. Egzama, her hastada farklı belirtiler göstererek kendini belli etmektedir. Bu sebeple hastanın geçmiş sağlık bilgilerinin ve hikayesinin dinlenerek, çeşitli test ve muayeneler sonucu tedaviye başlanması gerekmektedir. Egzama tedavisinde genellikle ilaç desteği ile tedavi işe yaramaktadır. Ancak nadirende olsa olumlu sonuç vermeyen tedavi süreçlerinde kapsamlı alerji testlerinden de yararlanmak gerekmektedir. Egzama belirtileri vücutta hissedildiğinde mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.