Deri Kanserleri

Cilt (Deri) Kanseri Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Korunma Yöntemleri

Deri; epidermis, dermis ve subkutis olarak adlandırılan üç ayrı parçadan meydana gelmektedir. Yaşam boyunca her dış etkene karşı ilk temasta olan cilt yüzeyi oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Tüm kanser çeşitleri arasında en fazla rastlanan kanser olan deri kanseri, çeşitli nedenlerden dolayı ciltteki kötücül büyümedir. Deri kanserinin ortaya çıkmasında birçok faktör rol oynamaktadır. Bunlar arasında en sık rastlanılan sebepler; çevresel faktörler (güneş ışınları) ve genetik yatkınlık olarak gösterilmektedir.

Deri kanserleri arasında en önemlisi olarak gösterilen melanoma; deriye renk veren melanin hücrelerinin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşmaktadır. Fakat bazı melanomlar, melanin üretmemektedir. Erkeklerde sıklıkla baş, boyun bölgelerinde; kadınlarda ise yüz, bacak gibi bölgelerde ortaya çıkan deri kanseri aynı zamanda tırnak, avuç içi gibi bölgelerde de görülmektedir. UV ışınları, solaryum, var olan benler, yaş, cinsiyet, genetik faktörler gibi birçok sebebe bağlı olarak gelişen deri kanseri, erken fark edildiğinde hızlı ve kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. Deri kanserleri, çeşit olarak çok sayıdadır ve çeşitlerine göre çok farklı belirtileri vardır. Deri kanserlerinin çoğu hayati risk yaratmamaktadır. Ancak ‘’Malign Melanom’’ denilen türü ne yazık ki çok hızlı yayılabilen ölümcül bir türdür. Özellikle var olan yada sonradan gelişen benlerde renk, çap, şekil ve kıvam değişikliği mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.

Deri kanserinin belirtileri nelerdir?

Öncelikli olarak yapmamız gereken cildimizi sıklıkla gözlemlemektir. Sonradan gelişen herhangi bir oluşumun hızla büyümesi, renginin değişmesi, kabuklanması veya yara haline gelmesine çok dikkat edilmelidir. Genelde güneş gören bölgelerde gelişen deri kanserleri hiç güneş görmeyen (örneğin: ayak tabanı) yerlerde bile ortaya çıkabilirler. Bu durumlardan herhangi biri fark edildiğinde mutlaka bir uzmana gösterilmelidir.

Deri Kanseri tedavisi

Deri kanserlerinde cilt yüzeyinde oluşan lezyonun şekli, büyüklüğü ve rengine bağlı olarak teşhis konulmaktadır. Tüm kanserlerde olduğu gibi deri kanserlerinde de erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Genellikle cilt kanserlerinde basit cerrahi işlemlerle tamamen iyileşebilen bu lezyonlar geç kalındığı takdirde daha geniş kapsamlı ameliyatlar ve işlemler gerektirmektedir.
Deri kanserlerinden korunmak için özellikle güneşten her şekilde korunmalıyız. Sadece güneş koruyucuları ile değil hayat tarzı anlamındada uzun süre güneşin altında kalmaktan sakınmalıyız. Şapka, gözlük gibi koruyucu aksesuarlar kullanılmalıdır. Kimyevi maddeler, zararlı besinler ve kanserojen maddelerden uzak durulmalıdır.